PRAO-info åk 8 och 9
Information om prao
Prao (praktisk arbetslivsorientering) är sammanlagt tio dagar i årskurs 8 och 9 i grundskolan. Det är din skola som ansvarar för att du som elev kan ha prao.
Med prao kan du prova olika yrken
Med prao (praktisk arbetslivsorientering) kan du prova olika yrken och se vad som passar dig. Det kan vara bra när du ska välja gymnasieutbildning och senare när du ska jobba eller studera vidare.
Prao ger dig:
- kunskaper om arbetsmarknaden
- en första kontakt med arbetslivet
- större chans att påverka din framtid
- erfarenhet av olika yrkesområden
- chansen att upptäcka ett drömjobb
Ordna egen eller sök praoplats
Du som elev ska i första hand ordna med egen praoplats. Du kan också söka om en plats i e-tjänsten Samverka.nu. Systemet är nytt i Uppsala därför finns det än så länge inte så många praoplatser att välja på.
Om du inte kan ordna med egen praoplats eller hittar en praoplats i Samverka.nu ska du kontakta den som är ansvarig för prao på din skola i så god tid som möjligt.
Registrera din praoplats
När du har en egen praoplats ska du registrera den i Samverka. Du registrerar din praoplats genom att logga in i systemet via skolportalen. Viktigt att du registrerar rätt e-postadress till arbetsplatsen då det kommer skickas ut blanketter digitalt.
Tilldelad en praoplats i Samverka
Efter att ha tilldelats en plats i Samverka, ska du kontakta arbetsplatsen och presentera dig samt få bekräftat att platsen är din så det inte blir en dubbelbokning.
Du måste ha personlig kontakt med arbetsplatsen via besök, mail eller telefon så att de kan få dina kontaktuppgifter och ni kan bestämma arbetstider.
Digitala blanketter
Riskbedömningsformulär skickas ut via e-post till praoplatsen innan din praoperiod startar.
Närvaro och omdöme registreras direkt i Samverka och systemet skickar en länk till arbetsplatsen via e-post.
Försäkring
Du är försäkrade genom skolans försäkring under din prao.
Arbetstid
Du får arbeta högst 7 timmar per dag och minst 5 timmar per dag mellan 07.00-20.00
Resor
Om du har längre än 4 km mellan ditt hem och din praoplats får du 10 busskoder av skolan som du registrerar och aktiverar i UL-appen när du ska använda dem.
Lunch
I första hand äter du lunch på närmsta skola. Meddela din mentor var du kommer äta så den skolan kan meddelas att du kommer dit. I andra hand tar du med matlåda och får då ersättning från skolan med 30kr/dag när du och dina föräldrar fyllt i blanketten för matersättning. Den blanketten måste lämnas till skolan senast 3 veckor efter avslutat prao. Det finns praoplatser som bjuder på lunch och du får då ingen ersättning.
Prao, blankett lunch.docx (DOCX, 348 KB)
Frånvaro
Skulle du bli sjuk under din praktik anmäler din vårdnadshavare det i Skola24 som vanligt, och du meddelar din handledare på arbetsplatsen.