Den vackra skolan i centrum
Vaksalaskolans historia
En av Sveriges vackraste skolbyggnader
Skolan byggdes 1925-1927, den är ritad av stadsarkitekt Gunnar Leche i nyklassicistisk stil. Den är en av Sveriges vackraste byggnader av detta slag. De låg då i stadens utkant på östra sidan om Fyrisån bland industrier och arbetarkvarter, den blev en motpol till Akademiens verksamhet väster om ån.
Det allra bästa åt barnen
Trots krisen efter första världskriget hade den tidens ganska oansenliga stad anslagit en – i gällande penningvärde – mycket stor summa, nära 900.000 kronor, till skolbygget. De ville ge det allra bästa åt barnen. Förstklassigt byggnadsmaterial har använts k Kalksten från Yxhult, förnämligt smide från en av stadens smidesmästare och Helsingborgsklinker till korridorgolven. Även donatorer har bidragit, exempelvis pryds tvättställsnischerna i korridorerna med kakelbilder av Uppsalaindustrier och Uppländska vallonbruk.
En skola för framtiden
Att det gällde att bygga en modern skola för framtiden, förstår vi om vi betänker att när Anders Diös kom till Uppsala 1925 fanns det på 30.000 invånare bara ca 370 vattentoaletter. Vaksalaskolan fick 4 vattentoaletter, två vid lärarrummet och två vid salen för friluftsundervisningen, för övrigt gällde torrdass. Under årens lopp har skolan förskönats med verk av berömda uppländska konstnärer genom gåvor från Uppsala skolors konstförening. Under 1940 talet fick tbc-sjuka ligga på översta våningen för att få luft och sol.
Hot mot skolan har inte saknats. Gång på gång har man velat förvandla Vaksalaskolan till antingen ett Musikens Hus, Uppsala Nya Konstmuseum, eller åtminstone en Kommunaladministrativ Byggnad. En f.d. stadsarkitekt (salig i förglömmelsen) har till och med menat att det är ett alltför imposant byggnadsverk för att inhysa något så "erbarmligt trivialt" som en skola med utbildningsverksamhet av morgondagens samhällsmedborgare och ledare.
Vaksalaskolan förklarades som byggnadsminne den 5 oktober 2001.
Bilder från Vaksalaskolan 1925 – 1927