Skolsköterska

Elisabeth Kihlberg arbetar som skolsköterska på Vaksalaskolan.

Tel: 018 – 727 50 70

E-post:elisabeth.kihlberg@uppsala.se

Öppen mottagning

Du är välkommen att kontakta mig vid frågor som rör dig och din hälsa. Självklart kan du som förälder också kontakta mig vid frågor eller om du vill att jag ska träffa ditt barn. Jag hjälper även till med enklare sjukvårds­insatser och hänvisar vidare till sjukvården vid behov.

Min mottagning finns bredvid valvet på skolbyggnaden. Det står Elevhälsan på dörren.

Ibland kan jag vara upptagen eller iväg på annat såsom utbildning, möte, vaccinationshjälp på annan skola. Lämna då ett meddelande via e-post, på telefonsvararen eller i mitt postfack så kontaktar jag dig så snart jag kan.

Hälsobesök
Jag arbetar främst förebyggande och hälsofrämjande genom hälsosamtal, hälsoundersökningar, hälsoundervisning och vaccinationer. I hälsosamtalet ges eleven möjlighet att prata om hälsa, matvanor, fysisk aktivitet, sömn, skolarbete och trivsel i skolan. Alla elever erbjuds ett hälsobesök hos skolsköterskan i förskoleklass, årskurs 2, 4, 7 och första året på gymnasiet.

Vaccinationer i skolan ges enligt gällande barn­vaccinations­program. (Läs mer om vaccinationer på www.uppsala.se).

Skolsköterskan ingår också i skolans Elevhälsoteam som träffas regelbundet och resonerar både i övergripande elevhälsoarbete och enskilda elevhälsofrågor.

Länkar:

Annan viktig information

OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING FÖR ELEVER

Viktiga åtgärder av förälder när barnet råkat ut för skada:

• Sök läkare eller tandläkare.
  • Anmäl skadan till försäkringsbolaget Svenska Kommun Försäkrings AB. (Tel 026 - 17 80 60 växel)
  • Blankett skadeanmälan.pdf
  • Här hittar du till försäkringsbolagets hemsida
  • Kom ihåg att spara alla originalkvitton.
  • Tänk på att alla taxiresor till/från skola ska vara föreskrivna av läkare samt godkända och prövade av försäkringsbolaget innan resan påbörjas.
  • Tänk på att ha en reseförsäkring vid resa.

Försäkringen gäller från och med 1 juli till och med 30 juni innevarande år.

Beredskap inför vinterkräksjukan. Det finns några god råd att hålla sig till för att förebygga att vi drabbas.

Råd om Vinterkräksjukan

Här följer några råd hur du kan skydda dig från viruset och motverka smittspridning.

VAR NOGA MED DIN HYGIEN

Det viktigaste rådet är att alltid vara noga med handhygienen. Tvätta alltid händerna efter ett toalettbesök, innan du äter och när du har tagit i något som du misstänker är smittat.

Det är även viktigt att ha flytande tvål på ställen där många är samlade, till exempel på arbetsplatser, skolor, dagis och andra offentliga miljöer. Använd alltid pappershanddukar, och inte handdukar av tyg, på arbetsplatser, skola och dagis. Tyghanddukar är fulla av smittämnen som sprids till många.

STANNA HEMMA NÄR DU ÄR SJUK

Du ska alltid hålla dig hemma från jobbet, skolan eller dagis när du kräks eller har diarré.

Även om du håller en god hygien vid sjukdomssymptom smittar du. Det behövs bara ett fåtal virus för smittspridning. När du kräks kommer det ut miljoner virus och det är praktiskt taget omöjligt att tvätta bort dem.

Försök även att städa och hålla rent omkring dig i hemmet, men det räcker med normal städning.

Calicivirus är mycket smittsamt. Smittade personer kan sprida smitta upp till två dagar, ibland längre, efter att de tillfrisknat. Inkubationstiden är 1-2 dygn.

HÅLL DIG IFRÅN OFFENTLIGA MATSTÄLLEN

Det är vanligt att Caliciviruset sprids med mat, särskilt i kalla rätter. Ät därför aldrig på restaurang eller i personalrestaurang om du har symptom.

KÖP DESINFEKTIONSMEDEL

Vill du vara extra noga, till exempel om du har sjuka barn, kan du köpa handdesinfektionsmedel på apoteket. Det finns i flytande form på 1 liter eller i gelform 150 ml. Sådan används i vården och är mycket skonsam för huden och mycket effektivt mot bakterier och virus.

Kerstin Mannerquist, hygiensjuksköterska, Smittskyddsinstitutet

Nötallergi

Vi har flera barn på skolan med kraftig nötallergi

Därför vill jag göra er uppmärksamma på att nötter absolut inte får förekomma i skolan. Det finns barn som reagerar kraftfullt bara man öppnar en nötspåse. OBS! Snickers innehåller jordnötter!

Elisabeth Kihlberg
Skolsköterska Vaksalaskolan